Begin met kitesurfen

Begin met leren kitesurfen

Voordat je begint met je kitesurflessen is het handig om de basis te snappen van hoe een kite werkt. Hier zullen we je kort maar duidelijk uitleggen hoe onze lessen er uit zien en wat noodzakelijk is om te weten over de kite.

 

Het windvenster

Vliegers vliegen binnen het windvenster, dus je moet leren hoe je de rand / neutrale zone, de tussenliggende / zachte zone en de krachtzone beheert.

Wat is het windvenster? Hoe gebruiken kiteboarders het windvenster om te versnellen en van richting te veranderen? Het concept van het windvenster begrijpen is van cruciaal belang als je vooruitgang wilt boeken in de sport van kiteboarden. Het windvenster is in feite de naam die wordt gegeven aan het driedimensionale gebied benedenwinds waarin de vlieger kan vliegen.We gebruiken de klok – van 9 tot 3 uur – om de exacte locatie van de kite boven het water te krijgen.

De drie hoofdzones van het windvenster hebben een effectieve invloed op de kracht van de vlieger.

Begin kitesurfing windvenster1. De Edge / Neutrale Zone: bij goede wind kan de vlieger in deze zone in stationaire vlucht blijven en weinig of geen kracht produceren;

2. De Intermediate / Soft Zone: het gebied stroomafwaarts van de neutrale zone, waar de kite sneller begint te bewegen en kracht produceert; het binnen de tussenzone opgewekte vermogen is geleidelijk, naarmate het dichter bij het middelpunt van het raam of de vermogenszone komt;

3. De Power Zone: het krachtigste gebied binnen het windvenster en wordt gebruikt met verstandige controle; deze zone is zelden nodig behalve bij lichte wind en bij het uitvoeren van geavanceerde trucs; de vlieger kan niet worden gepauzeerd of gestopt in deze zone en zal door blijven vliegen naar de neutrale zone.

Lees hieronder verder over het oplaten van de kite, bodydraggen, waterstart en selfresque

 

 

Oplaten van de kite

Zodra je snapt hoe het windvenster werkt en je hebt je kitesurfmateriaal volledig gereed gemaakt en dubbel gecontroleerd dan ben je klaar om je kite in de lucht te laten. Zoals het windvenster aangeeft heb je verschillende zones. De veiligste zone is de neutrale zone aan de rand van het windvenster, vanuit hier zullen we de kite gaan oplaten van 9uur en langzaam naar 12 uur toe sturen.

Zie onderstaande video als voorbeeld:

 

 

Bodydraggen

Bodydraggen is een van de belangrijkste technieken die je moet beheersen bij kiteboarden. Hiermee kunt je je board terug vinden en in extreme gevallen kan het ook je leven redden. Als beginner moeten je leren hoe je jezelf kunt terugslepen naar het strand als zich een noodsituatie voordoet. In het begin is het gemakkelijk om een ​​board te verliezen.

Er zijn technieken voor zowel upwind als downwind situaties. Je kunt ook langzaam of snel bodydraggen afhankelijk van je kite-controlevaardigheden. Je lichaam zal sneller over het water worden getrokken zodra je met je vlieger achtvormige bewegingen gaat maken. Hoe harder je instuurt hoe meer kracht er zal komen.

Upwind bodydraggen
1. Haal je voorste hand van de bar en vlieg de vlieger met één hand;
2. Reik uit met de voorarm en richt op het doel tegen de wind in;
3. Rek zoveel mogelijk uit en word stijf als een stuk hout;
4. Houd je benen recht en gebruik ze als roer voor je richting;
5. Handhaaf een relatief lage snelheid;

Downwind bodydraggen
Het slepen met de wind mee is iets gemakkelijker. Vliegeren met de wind mee is relatief moeiteloos.

1. Leg op je borst met beide handen op de bar;
2. Houd beide handen buiten op de bar;
3. Gebruik uw armen alleen om te sturen;
4. Houd je lichaam stabiel ondanks de krachtige stuurbewegingen;

 

 

Waterstarten

De boardstart, ook wel waterstart genoemd, is een van de belangrijkste momenten in het kitesurfen. Leer hoe je het opstaan ​​op het kiteboard onder de knie krijgt.

De waterstart vereist tijd en training, een instructeur zal je hier goed bij begeleiden door constant te analyseren hoe je je houding kunt verbeteren. We kunnen de start van het board in 10 stappen  verdelen:

1. Breng je kite naar de 12-uurs positie en houd hem daar terwijl je hem met je favoriete hand bestuurt. Houd het board vast met de andere hand;

2. Plaats het board voor je en steek er zo snel mogelijk één voet tegelijk in;

3. Plaats beide handen terug op de bar terwijl je de vlieger op 12 uur positie houdt;

4. Stuur nu de vlieger in de tegenovergestelde richting van die je van plan bent op te gaan (12.30 of 11.30 uur);

5. Duik dan snel met de kite in de richting die je op wilt varen om kracht op te wekken;

6. Als de vlieger kracht begint te creëren, houdt je je zwaartepunt laag en krijgt je een idee van de hoeveelheid trekkracht er uit de vlieger kan komen;

7. Zodra je de controle voelt, begin je op te staan ​​en richt je het board met de wind mee naar de kite;

8. Laat de vlieger nu op en neer bewegen in een achtpatroon;

9. Begin met het uitoefenen van druk op de hielzijde van het board en als je snelheid begint te genereren richt je het board op de kite in plaats van op de wind;

10. Zodra je controle hebt over de kracht en snelheid van de vlieger, vlieg je hem langzaam naar de 12-uurs positie om te stoppen. Leun dan achterover in het water en probeer dezelfde routine in de tegenovergestelde richting;

 

Op het YouTube Chanel van Kite-Surf-College zijn nog veel meer handige instructiefilmpjes te vinden