De kitesurf bar

De kitesurf bar

Een kite hebben is essentieel, maar zonder bar is als een motorfiets zonder stuur – vrijwel nutteloos. Het combineren van zowel een kite als een controlebalk met lijnen om aan de kite te bevestigen, brengt je een stap dichter bij het hebben van alle apparatuur die nodig is voor kitesurfen.

De barren variëren in lengte, gewicht en comfort, afhankelijk van het ontwerp van de fabrikant. Sommige zijn korter en andere zijn langer tussen 30 cm en 60 cm. Smallere barren zijn over het algemeen gemaakt voor kleinere vliegers, terwijl grotere worden gemaakt voor grotere vliegers. De maten van de stang veranderen in overeenstemming met de grootte van de vlieger en zorgen voor proportionele hefboomwerking en eenvoudige bediening.

Fone kite barWanneer je de kite stuurt, wordt de input in de bar via de lijnen doorgegeven aan de kite. Hoeveel lijnen de bar heeft is afhankelijk van de fabrikant en het type kite waarmee je vliegt. Over het algemeen heb je 2, 4 of 5 lijnen met verschillende lijnlengtes van 5 meter tot 24 meter (soms meer). De lengte van de lijnen zal veranderen afhankelijk van welke stap je in je voortgang bent, omdat kortere lijnen worden aanbevolen bij het leren vliegen met een vlieger terwijl 20+ meter lijnen worden gebruikt om echt te kunnen gaan varen.

Twee van die stuurlijnen zijn bevestigd aan de buitenste delen van de bar (achterlijnen) en vervolgens gaan 2 (of soms 3) van die lijnen (voorlijnen) door het midden van de bar. Het belangrijkste veiligheidssysteem is bevestigd aan een van de frontlijnen.

Het veiligheidssysteem van elke bar kan enigszins variëren, hoewel de modernere en veiligere uitrusting werkt met een “wegduw – snelkoppelingssysteem” dat de “chickenloop” opent en de kracht uit je vlieger laat verdwijnen. Hierdoor wordt een re-ride veiligheidssysteem ingeschakeld dat de vlieger onmiddellijk uitslaat en voorkomt dat hij je nog mee kan trekken.

SAFETY SYSTEEM FONE KITEBOARDINGHet veiligheidssysteem met snelsluiting was een van de belangrijkste redenen voor de uitbreiding van de sport. Voorheen bestond het niet en werd kitesurfen geclassificeerd als een gevaarlijkere activiteit, omdat je de kracht van de vlieger op geen enkele manier kon verminderen. Deze verbetering samen met het depowersysteem heeft de sport veel veiliger en toegankelijker gemaakt.

In onderstaande video kun je meer leren over de termen die voor het kitesurfen gebruikt worden.