Is kitesurfen gevaarlijk

Is kitesurfen gevaarlijk?

Het zijn uitspraken die rond gaan: als je aan een kite hangt, kun je jezelf dodelijk verwonden. Maar hoe waar is dat?

De waarheid is dat kitesurf ongevallen overal zijn. Ze zijn in het nieuws en enge beelden zijn gemakkelijk te vinden op populaire website zoals YouTube en Vimeo.
We kunnen allemaal vinden wat voor gevaarlijke situaties er zijn geweest. Mensen zijn tijdens het kitesurfen ernstig gewond geraakt of omgekomen, en dat is voor geen enkele sport goed.

Vooral in de eerste fase van de sport tussen 2000-2010 ontwikkelde kitesurfen een negatieve reputatie, maar dat is verandert. De sport is vele malen veiliger geworden door de ontwikkeling van het kitesurf materiaal. En als je wilt beginnen met deze waanzinnige sport te leren dan moet je een aantal lessen volgen om zelfstandig en veilig aan de slag te kunnen.

 

Kitesurfen vs andere sporten

In 2016 leidde Christiaan van Bergen een onderzoek dat het aantal en de ernst van de verwondingen van windsurfers en kitesurfers in de Noordzee over een periode van twee jaar analyseerde.

Het onderzoek keek naar windsurfers en kitesurfers. Naar hun tijd in het water onder dezelfde weers- en omgevingsomstandigheden, en onderzocht de sportblessures.

“Het letselpercentage was 5,2 per 1.000 uur windsurfen en 7,0 per 1.000 uur kitesurfen”, onthult de studie.

“Kitesurfers hadden een hoger letselpercentage en vereisten vaker vervoer per ambulance, ziekenhuisopname en operatieve behandeling dan windsurfers, hoewel de ernst van de verwondingen niet verschilt.”

Met zeven blessures per 1000 uur fysieke activiteit, lijkt kiteboarden als een relatief veilige sport te zijn, vooral in vergelijking met reguliere sporten. Voetbal lijkt gevaarlijker met 19 blessures per 1.000 uur of sportactiviteit.

En als je bedenkt dat het percentage sportongevallen dat plaatsvindt in het water en op het land identiek is, dan is het redelijk om te zeggen dat kitesurfen, zoals we dat nu kennen, een redelijk veilige sport is.

 

Kennis vermindert gevaar

Zoals bij elke andere fysieke activiteit, zal kitesurfen nooit een risicovrije sport zijn. Er zijn veel technische, omgevings- en persoonlijke variabelen bij betrokken.
Wind is een zeer serieuze krachtbron en verandert voortdurend. Maar tegenwoordig ligt de veiligheid in de handen van de kitesurfers zelf. Zij zijn degenen die van kitesurfen een plezierige en veilige sport maken, of een dodelijke activiteit.

Meer dan 90 procent van de risico’s kunnen worden opgevangen door te leren hoe de sport werkt en wat er moet worden gedaan om ongevallen te verminderen.
Als je dus hebt besloten om te leren kitesurfen, boek dan een paar lessen bij een kitesurfschool. En ga nooit alleen op pad zonder enige kennis en ervaring