Kitesurfmateriaal

Kitesurf materiaal

Wat heb je allemaal nodig voordat je kunt gaan kitesurfen? Je kite uitrusting bestaat uit een aantal essentiële onderdelen.

 1. Een kitesurf vlieger in de juiste maat
 2. Een bar met lijnen en safety leash
 3. Een kitesurf board in de juiste maat
 4. Een trapeze, ook wel harnas genoemd
 5. Een wetsuit
 6. Een pomp

 

Kies de juiste kite

Op het eerste gezicht zou je denken dat alle kites hetzelfde zijn. Het feit is eigenlijk dat alle soorten kites verschillende vliegeigenschappen hebben. Het is belangrijk om de juiste kite te kiezen voor de omstandigheden waarin je gaat kitesurfen of de stijl waarin je wilt varen.

Er zijn tegenwoordig 5 soorten vliegers.

Foil Kites, C Kites, Bow Kites, Delta Kites en Hybrid Kites.

Fone bandit kite

Het meest gebruikte type is tegenwoordig de Delta kite. De reden hiervoor is dat het de ideale kite is voor beginners en gevorderde kitesurfers. Je kunt er rustig mee cruisen, hoog mee springen en gemakkelijk alle soorten tricks uitvoeren. De delta kite is dan ook de meest all-round kite op de markt.

Voor meer informatie over de soorten kites bekijk je onze kennisbank pagina “soorten kites”

Een kite krijgt zijn bepaalde vliegeigenschappen door zijn vorm. Ieder type en merk kite is hierin anders. Als je eenmaal hebt bepaald welke soort kite het beste bij jou past dan moet je nog de maat kite bepalen. De maten gaan in vierkante meters, de kleinste kites zijn 4m2 en de grootste kunnen wel 18m2 groot zijn. Hoe groter de kite hoe meer wind en dus kracht je hebt.  De juiste maat kite voor jou is afhankelijk van een aantal factoren;

 1. Je gewicht, hoe minder je weegt hoe kleiner de kite kan zijn
 2. De windsterkte, voor lichte wind heb je een grotere kite nodig dan met een storm
 3. Je niveau, als je goed kunt kitesurfen en hoog wilt springen kies je een grotere maat dan als je rustig heen en weer wilt varen.

Als beginner is het erg lastig aan te voelen wat voor jou het beste is in bepaalde weersomstandigheden. Mocht je hier vragen over hebben kun je ons altijd berichten en geven we graag advies.

 

De bar

Fone kite barDe stok die je vasthoud tijdens het kitesurfen noemen we “DE BAR”. Een bar dien je vaak los bij de kite te kopen en er is over het algemeen maar 1 geadviseerde mogelijkheid per kite. Wat er kan verschillen aan de bar is;

 1. De breedte van de bar, 45cm breed of misschien wel 53cm. Vaak heeft een grotere kite een bredere bar
 2. Het aantal lijnen, afhankelijk van het type kite kan de bar 4 of 5 lijnen hebben
 3. De lengte van de lijnen, hoe korter de lijnen hoe sneller de kite zal reageren

De bar heeft altijd 2 kleuren zodat je kunt onthouden welke kant van de bar links is en welke kant rechts.
In het midden van de bar zit een depower koord waarmee je de kite kan afstellen in kracht. Aan de zijkanten zitten drijvers zodat de bar boven water blijft mocht deze los zijn gekoppeld. Onder de bar hebben we de chickenloop, deze haak je aan je trapeze.

safety-leashOok heb je een safety leash nodig welke zorgt voor een extra connectie tussen je bar en je trapeze. Mocht de bar los schieten of als je een veiligheidsprocedure moet uitvoeren dan is de leash de enigste verbintenis nog met de kite.

Meer over de bar en safety leash lees je hier

 

Kies het juiste board

Fone kiteboardKiteboards zijn er in 3 verschillende soorten.

Twin-Tip, Directional(surf) en Foil.

Lees meer over de soorten boards hier

Als beginnende kitesurfer begin je altijd op een Twin-Tip kiteboard. Dit board is aan beide uiteindes exact hetzelfde. In tegenstelling tot andere board sporten heb je bij kitesurfen niet maar 1 voorste been. Als we naar links varen is links je voorste been en naar rechts het rechter. Hierom dient het board gelijk te zijn aan beide zijde.

De belangrijkste overweging bij het aanschaffen van je kiteboard is welke maat je koopt. De kleine board zijn er al vanaf 134cm en dit kan oplopen tot 165cm lange boards. Welk board je nodig hebt is afhankelijk van;

 1. Je gewicht, hoe lichter je bent hoe kleiner je board kan zijn. Dit heeft met het drijfvermogen te maken
 2. Je niveau, als beginner kan het fijner zijn een groter board te hebben waardoor je makkelijker kunt varen

Fone strapsOp je kiteboard zitten straps bevestigd. Hier plaats je je voeten in zodat je board bij je blijft tijdens het varen. Straps kun je doormiddel van klittenband afstellen naar de juiste maat voor jouw voet. Het is belangrijk dat je er niet makkelijk uitglijd maar tegelijkertijd dat je wel je voet er uit kunt trekken wanneer dit echt nodig is.

 

 

 

 

 

De trapeze / Het harnas

De trapeze is een van de belangrijkste uitrustingsitems bij het kitesurfen. Het kiezen van het juiste harnas voor jouw lichaam en rijstijl is van cruciaal belang.
Het verbindt je met de kite bar en brengt de trekkracht van je kite over van je handen naar je lichaam, maar het wordt vaak over het hoofd gezien hoe belangrijk dit onderdeel is. Er komen enorme krachten op te staan waardoor het van belang is dat een trapeze perfect zit voor jouw lichaam om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen. Bij de aanschaf letten we op de volgende onderdelen

Manera trapeze1. Comfort: moet goed aansluiten zonder te los of te strak te zitten. Overmatige druk op de onderste ribben veroorzaakt ongemak.

2. Veiligheidsfuncties: een goede trapeze heeft verschillende riemen waarmee je je middel kunt spannen en voorkomen dat de trapeze omhoog kruipt

3. Kwaliteit van de materialen: een model met zacht gewatteerd neopreen, goede hechtingen, een hoogwaardige roestvrijstalen haak.

4. De juiste maat voor uw lichaam: de correcte pasvorm  kan ondersteuning bieden en spiervermoeidheid verminderen, wat een langere en veiligere sessie mogelijk maakt;

 

Een wetsuit

Manera wetsuitWetsuits zijn een geweldig hulpmiddel waarmee surfers, zwemmers en waterliefhebbers het hele jaar door in het water kunnen blijven. Het kiezen van de juiste dikte van het wetsuit voor het gebied en de activiteit die je gaat doen, is de eerste stap om warm te blijven. Een wetsuit is een neopreen pak gemaakt voor warmte en bescherming bij watersport. Wetsuits werken door een dun laagje water op te sluiten tussen je lichaam en het pak. Deze laag water wordt verwarmd door je lichaam waardoor je niet teveel warmte verliest terwijl je in het water bent.

In de Nederlandse. wateren word over het algemeen een 5:3mm wetsuit gedragen als men met 1 wetsuit het hele jaar door wilt kunnen kitesurfen.
5:3mm staat voor 5 millimeter neopreen op de essentiële delen van je lichaam zoals je borst en 3 millimeter op je armen en benen voor meer bewegingsvrijheid.

Een wetsuit moet overal goed aansluiten en lekker zitten. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren in een winkel en meerdere wetsuits te passen voordat je tot koop overgaat. Een wetsuit kan je jaren mee doen dus neem hier goed de tijd voor.

 

De pomp

Kite pompDe kite bestaat uit meerdere opblaasbare gedeelten welke je doormiddel van een goede pomp dient te vullen met lucht. Zonder pomp kun je dus niet kitesurfen.
Pompen zijn er in verschillende maten en vooral ook veel verschillende prijsklassen. Bij het aanschaffen van de pomp dien je te letten op de kwaliteit van het product en ook op hoeveel lucht de pomp kan verplaatsen. Hoe meer lucht er per handeling uit komt hoe sneller je je kite hebt opgepompt.

Niet alle kites hebben dezelfde ventielen, kijk dus eerst wat voor ventiel je kite heeft voordat je de pomp aanschaft. Ook heeft een kitepomp een touwtje met een haak welke je aan je kite kunt bevestigen zodat je kite niet kan wegwaaien tijdens het oppompen.

Sommige pompen hebben ook een drukmeter er op zitten.