Kitesurf Regels

Kitesurf regels

Kitesurfen is een geweldige sport die gevaarlijk kan zijn als je een aantal basisregels niet kent en / of respecteert en als je niet onder de juiste omstandigheden kitesurfen beoefent.

Als je wilt beginnen met kitesurfen dien je een kitesurf cursus te volgen om de basis veilig te leren. Een klein foutje als een verkeerd bevestigde lijn kan al grote gevolgen hebben.

 

Voorafgaande controles

Ga nooit alleen kitesurfen: Om je kite op de veiligste manier te kunnen oplaten en landen heb je iemand nodig om je te helpen. Een buddy op het land hebben is erg handig maar vooral ook op het water. Stel dat jij in de problemen komt dan kan je buddy assisteren en de nodige hulp bieden.  Daarnaast is het natuurlijk ook veel leuker om de sport samen te kunnen doen.

Leer de regels van de spot: Je mag niet zomaar overal kitesurfen. Vaak staat er met borden aangegeven waar wel en waar niet mag worden gekite. Hou je aan deze regels! De Nederlandse Kite Vereniging is constant druk met kitesurfspots veilig te stellen en dit kan alleen als ook jij in de zones kite. Belangrijk is dat je ook zelf inschat dat het veilig is. Ga niet met Aflandige wind kitesurfen, zorg dat je downwind voldoende ruimte hebt, vermijd obstakels.

Bekijk de weersvoorspelling:  Blijft de windsterkte en de windrichting gelijk? Komt er regen aan? Belangrijke om te weten voordat je het water op gaat, zo ben je beter voorbereid op wat gaat komen.

Kies de juiste kite maat: Als je naar kiters staat te kijken zie je vaak verschillende kite maten op het water. Dit heeft allemaal te maken met factoren als het niveau van de kiter, het gewicht en de vaarstijl. Als je geen idee hebt wat je moet kiezen vraag dan aan medekiters wat zij adviseren.

Controleer je materiaal: Tijdens het optuigen van je kite is het altijd goed om te controleren of er geen knoopjes in de lijn zitten en of je quick-release en safety leash goed functioneren

 

Oplaten en landen van de kite

De meeste ongevallen gebeuren wanneer de kite op het strand is, tijdens het opstijgen of op de momenten vlak voor het te water gaan. Op die momenten is het nodig om goed op te letten.

Oplaten: Controleer opnieuw of de lijnen goed zodra deze strak staan, alleen als je zeker weet dat alles goed is steek je je duim op en laat je buddy de kite los.
Indien mogelijk vraag alleen ervaren kiters om je te helpen met oplaten en landen. Mensen die nog nooit een kite hebben aangeraakt weten niet wanneer jij er klaar voor bent en kunnen sneller ongelukken veroorzaken.

Afstand: Zorg dat je voldoende afstand houd van obstakels. Het beste is minimaal 2 lijnlengtes ruimte te hebben om ongelukken te voorkomen.

Blijf niet langer dan nodig op het strand met de kite in de lucht.

Voorrang: De kitesurfers die van het land het water in gaan hebben voorrang op kitersurfers die het water uit willen komen.

 

Tijdens het varen

Samen veilig: Houd elkaar in de gaten, wanneer een kiter in de problemen is zie je dat snel genoeg. Vaar er langs en vraag of je hem/haar kunt helpen.

Weer: Houd het weer en eventuele veranderingen in windrichting en kracht in de gaten. Komen er donkere wolken aan dan kan dat een regenbui zijn die harde windstoten met zich mee brengt. Als je het niet zeker weet kies dan altijd voor de veilige optie en neem een pauze tot de bui voorbij is.

Afstand: Houd afstand van andere kitesurfers, windsurfers, boten, zwemmers en obstakels in het algemeen. Als een kitesurfer voor jou plots om gaat keren dan wil je niet dat jullie kites tegen elkaar botsen en in de knoop komen.

Ken je grenzen: Je weet zelf het beste wat je niveau is en wat je aankunt. Als de wind toch te sterk blijkt te zijn/worden ga dan geen risico aan door tot het uiterste te gaan. Zorg dat je niet te ver het water op gaat en ook altijd voldoende mogelijkheden hebt om terug naar de kant te komen bij materiaalpech.

 

Voorrangs regels

Stuurboord gaat voor Bakboord: Als 2 kitesurfers recht op elkaar afvaren dan heeft de kiter die met zijn rechterhand voor vaart voorrang.

Snelle kiters wijken uit voor langzamere kiters

De kiter op de golf heeft voorrang

De kiter upwind heeft voorrang

Voorrang niet kiters: Kitesurfers dienen voorrang te verlenen aan vrijwel iedereen. Surfers, zwemmers, kanoërs, zeilboten en commerciële vaartuigen.
Alleen recreatieve motorboten dienen voorrang te verlenen aan kitesurfers