Kitesurfgeschiedenis

De geschiedenis van het Kitesurfen

Om beter te begrijpen wat kitesurfen is, is het belangrijk dat we teruggaan in de tijd tot het begin en de evolutie volgen tot waar we nu zijn.

Afhankelijk van met wie je praat of waar je je informatie zoekt, is kitesurfen mogelijk ergens tussen de jaren 80 en eind jaren 90 begonnen. Binnen de kite gemeenschap staat de vraag wie de eerste kiter was en wanneer kitesurfen werd uitgevonden nog steeds ter discussie. De waarheid is dat er geen definitief antwoord is, maar wat we wel weten, is dat de sport enorm is geëvolueerd dankzij vele gepassioneerde en hardcore kiters die tijd, geld en inspanningen hebben geïnvesteerd om deze sensationele, door wind aangedreven sport te laten groeien als de opwindende sport zoals we die we tegenwoordig kennen.

de geschiedeis van het kitesurfen

Bron: IKO

 

Eind 20e eeuw: het begin van een nieuwe wereldwijde actiesport

Dus, wat weten we? Wat we zeker weten over kitesurfen is wat officieel is gedocumenteerd. In 1977 werd door Gijsbertus Adrianus Panhuise uit Nederland een octrooi voor kitesurfen aangevraagd, dat helaas voor hem geen commerciële belangstelling trok.

Zeven jaar later, in november 1984, dienden de Franse gebroeders Legaignoux een patent in voor het allereerste opblaasbare vliegerontwerp (behoorlijk toekomstgericht voor hun tijd). Die eigenschap stelde de rijder in staat om de kite direct opnieuw in het water te lanceren, een doorslaggevende verbetering waarop veel huidige kite-ontwerpen tegenwoordig nog steeds zijn gebaseerd.

De gebroeders Legaignoux patenteren het allereerste opblaasbare vliegerontwerp

Vanaf dat moment begonnen veel andere kitesurfliefhebbers te experimenteren met de sport. Naarmate de gemeenschap groeide, begonnen de ontwerpen van de vliegers en de sport als geheel niet alleen te groeien, maar ook drastisch te evolueren vanwege zoveel onderzoek en ontwikkeling in alle aspecten, van veiligheid tot prestaties.

De late 20e eeuw is waar de meeste pioniers van het kitesurfen zijn gebeurd. Zo hadden de eerste vliegers die werden uitgevonden geen ‘depower’-functie, wat betekende dat ze altijd volledig werden aangedreven en onderworpen aan de wil van de wind. Zodra je je vlieger zou lanceren, begon de actie zonder moment om te rusten en elke fout kon catastrofaal blijken te zijn. Tegenwoordig zijn vliegers veel beter beheersbaar en stabiel dankzij het ontwerp met 4 lijnen en de “depower” -functie.

 

Begin van de 21e eeuw: de explosieve groei van kitesurfen

Sinds het begin van kitesurfen tot het moment dat je dit leest, is kitesurfen drastisch veranderd. De 20e eeuw heeft voor ons een solide basis gelegd om in het begin van de 21e eeuw verder op te bouwen.

De reden voor deze waanzinnig snelle evolutie in de efficiëntie, globalisering en veiligheid van apparatuur komt er op neer dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in kitesurfen. Elk jaar zijn er enkele duizenden nieuwe recreatieve kitesurfers over de hele wereld.

Richard brandson kitesurfenOpvallend is niet alleen de groei maar ook de diversiteit aan kiters binnen de sport. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, trekt kitesurfen niet alleen topsporters en adrenalinejunkies aan maar begonnen mensen van alle leeftijden en alle horizonten aan te trekken, van kinderen tot volwassenen, vaders, moeders, advocaten, ex-presidenten, tandartsen, loodgieters, fortune 100 bedrijfs-CEO’s en vrijwel iedereen die het probeert.

De jaren 2000 en later zullen niet alleen de grootste uitbreidingsfase zijn voor kitesurfen, maar het kan zelfs de interessantste periode zijn voor kitesurfers. Deze uitbreiding is uiteindelijk gebouwd op de fundamenten van organisaties die zich richten op het educatieve en veiligheidsaspect van kitesurfen.

Rond de eeuwwisseling stonden de originele merken zoals Wipika, Cabrinha, F-ONE, Naish en andere merken in de voorhoede van de ontwikkeling van de apparatuurontwerpen. De uitrusting werd efficiënter en veiliger in overeenstemming met het nieuwe onderzoek en ontwikkeling. Zonder een dergelijke samenwerking tussen de onderwijssector en de commerciële sector zou de kitesurfwereld niet de groei hebben gehad die ze tot nu toe heeft gehad.

Al met al hebben die individuen en organisaties die in hun favoriete sport geloven en tijd en geld investeren, geholpen om het kitesurfen over te zetten van een zeer riskante activiteit naar een actiesport waar iedereen van kan genieten.