Leeftijd kitesurfen

Leeftijd kitesurfen

Kitesurfen is een sport die niet leeftijdsgebonden is. Zelfkennis is het belangrijkste om te bepalen of jij of je kinderen er klaar voor zijn om te gaan leren kitesurfen. We merken dat de advies leeftijdsgrens steeds verder zakt omdat de sport steeds toegankelijker word met nieuw en veiliger kitesurfmateriaal.
Hoe we 10 jaar geleden misschien nog voorzichtig waren en kinderen van 14-16 jaar oud de jongste kitesurfers op het water zouden zijn zie je vandaag de dag al kinderen van 11 jaar oud zelfstandig varen.

Wij als kitesurfschool kijken niet naar de leeftijd van een kind maar naar hoe graag hij/zij de sport zelf wilt leren en hoeveel aandacht er is voor de veiligheid en het materiaal. Kinderen zijn naar onze mening klaar om te leren kitesurfen als zij;

  • Niet bang zijn voor water, goed kunnen zwemmen en niet in paniek raken alleen in het water.
  • Enthousiast zijn voor de sport.
  • Het besef hebben dat ze iets van grote waarde aan zich hebben hangen, een kite neerstorten niet goed is en dat de kite daarvan stuk kan gaan.
  • Een gezonde angst hebben voor de kracht die er bij het kitesurfen komt kijken.

Als hieraan word voldaan dan kan het zelf al zijn dat kinderen van 8 jaar onder hele goede begeleiding (vaak van een ouder) kunnen gaan leren kitesurfen. Bij kinderen onder de 14 jaar adviseren wij ouders om zelf ook de basis van het kitesurfen te leren zodat zij goed kunnen assisteren indien dit nodig is.

 

Kitesurfmateriaal voor kinderen

De kitesurf markt is niet gericht op kinderen van jonge leeftijd (onder 11 jaar) omdat dit maar zelden voorkomt. Toch zijn er een aantal merken die extra kleine kiteboards hebben uitgebracht voor de jonge maar vooral lichtere kitesurfers.

Kiteboards voor kinderen zijn rond de 115cm x 37cm
Kites voor kinderen zijn er al vanaf 4m2.

Kites zijn makkelijker te verkrijgen omdat volwassenen deze kleine maten ook gebruiken om met storm te kitesurfen.

Kitesurfen is dus zeker mogelijk op jonge leeftijd mits kinderen verantwoordelijk genoeg zijn en ouders bereid zijn de nodige begeleiding te willen geven. Mocht je vragen hebben over de juiste aanpak en om de eerste les in te plannen neem dan contact met ons op.