Self Rescue Kitesurfen

Wat is de Self Rescue en wanneer doe je dit?

Terwijl je aan het kitesurfen bent bestaat er altijd het gevaar dat je met materiaalpech krijgt. Goed onderhoud en de controle van je materiaal is belangrijk maar ook dat betekend niet dat je uitgesloten bent van problemen. Soms is het niet aan ons of er iets ergs gebeurt, als iemand anders bijvoorbeeld zijn kite door jouw lijnen heen stuurt dan kun je daar niets aan doen. Bij beide problemen kom je vaak in een situatie waarbij je kite oncontroleerbaar is geworden.

Weten hoe u Self Rescue kunt uitvoeren en het snel kunt uitvoeren, kan uw leven en uw uitrusting redden.

De vraag die je jezelf moet stellen is; als je tijdens het kitesurfen in een lastige situatie zou komen, zoals ernstig letsel, defect materiaal of een botsing, zou je dan weten hoe je jezelf kunt redden en weer naar het land kunt komen?

Als het antwoord nee is; Bekijk zorgvuldig onderstaande video.
Als het antwoord ja is; bekijk het toch, want herhaling kan nooit kwaad.

Als kitesurfer moet je weten hoe je de Self Rescue kunt uitvoeren en moet je erop vertrouwen dat je dit kunt doen wanneer dat nodig is. Het is een belangrijke, maar verwaarloosde vaardigheid en je moet dit oefenen. De beste manier om dit te doen is als je eenmaal klaar bent met je sessie, het duurt slechts 30 minuten om het te oefenen. Vergeet niet dat je dit normaal moet kunnen doen wanneer je in gevaar bent en soms helpt paniek hier niet bij. Dus het is goed deze techniek uit het hoofd kennen.

 

Beschrijving stappenplan Self rescue

1. Gebruik de quick release van je kitebar zodat de kite uit de lucht valt. Wacht tot de vlieger valt en tegen de wind in is gekeerd met alleen nog spanning op de veiligheidslijn. 1 frontlijn is veel korter dan de andere 3 lijnen zodat het voor de vlieger niet mogelijk is om wind op te vangen en weer te gaan vliegen.
Drijf op je buik en verzet je niet tegen de stroming of wind.

2. Trek jezelf met een hand-over-handbeweging langs de veiligheidslijn om de bar te bereiken. Zorg ervoor dat de veiligheidslijn naar de zijkant van je lichaam zweeft en niet om je heen wordt gewikkeld.

3. Houd bij het bereiken van de bar de veiligheidslijn met één hand stevig vast. Je moet de veiligheidslijn om de bar heen draaien zodat deze op spanning blijft.

4. Als je het grootste deel van de veiligheidslijn om de bar hebt gewikkeld moet je de lijn vastzetten. Probeer er een knoop in te leggen zodat de lijn niet los kan schieten.

5. Als je de veiligheidslijn eenmaal hebt vastgezet kun je beginnen met de rest van de lijnen op te rollen. Zorg ervoor dat je alle lijnen tegelijk oprolt, dit zorgt ervoor dat je lijnen minder in de knoop komen te zitten.

6. Als je klaar bent met het omwikkelen van de rest van de lijnen probeer je deze met een laatste slag in een knoop te leggen zodat ze niet los kunnen schieten als je de lijnen los laat. Je zou nu een opgerolde bar moeten hebben en naast de kite moeten zijn.

7. Nu je bij de kite bent pak je een van de lijnen van de uiteinden van de kite en probeer je de kite om te draaien.

8. Als je de kite hebt omgedraaid kun je beide uiteinden van de kite naar elkaar toe trekken waardoor je wind vangt in je zeil. Hierdoor zal je met de wind worden meegetrokken naar de kant toe.