Surfweer

Goed kitesurfweer

Het belangrijkste bij kitesurfen is dat we voldoende wind hebben. Voor iedereen is dit anders, het is namelijk afhankelijk van welke maat kite je gebruikt maar ook hoe zwaar je bent speelt een belangrijke rol. Naarmate je langer kite krijg je steeds meer gevoel bij welke wind je welke kite dient te gebruiken.

De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen. Er zijn uitzonderingen met speciale kites / boards waarmee het wel al vanaf 8 knopen kan maar dit is voor de gevorderde kitesurfers.

Hieronder een van de meest gebruikte website www.windguru.cz om het surfweer te bekijken. Hier kunnen we het aantal knopen bekijken en de windrichting. Daarnaast is er op de website de mogelijkheid om de actuele wind te bekijken via een aantal meetstations langs de kust. Helaas werken deze niet altijd maar als ze werken helpt dit wel om te bepalen hoe hard het waait en welke maat kite je wilt gebruiken. De actuele wind vind je HIER

Wind omreken tabel

Knopen zijn voor veel mensen nietszeggend, met onderstaande tabel kun je zelf zien hoeveel knopen het aantal BFT bijvoorbeeld is.
Het moet dus echt wel een lekkere windkracht 3 waaien willen we kunnen beginnen met kitesurfen.

Als je het surfweer checkt dan kijk je naast dat of er wind staat ook naar wat de windrichting is. We kitesurfen alleen met aanlandige of schuin aanlandige wind, de reden hiervoor is dat als de wind uit het land de zee op blaast het gevaar bestaat dat we niet meer terug komen bij het land.

De wind in Zandvoort is goed tussen de 220 graden zuid zuid west (ZZW) en 20 graden noord noord oost (NNO) zoals te zien op het kompas.

Dus als we de wind in de voorspelling aflezen houden we naast het aantal knopen ook rekening met de windrichting.

Andere websites waarop de windvoorspelling is te volgen zijn;

www.windy.tv
www.windfinder.com

 

Windrichtingen

Om goed het surfweer te bepalen beoordeel je de windrichting zorgvuldig. Cross-onshore of cross-shore zijn het beste voor kitesurfen. Je kunt kitesurfen in andere windrichtingen, maar ze vormen verschillende uitdagingen.

 

Cross-onshorewindrichtingen

De wind waait in een hoek van ongeveer 45 graden richting de kust.
Ideale omstandigheden voor kitesurfen. Jij en je vlieger worden teruggeblazen op het strand als je je vlieger bijvoorbeeld neerstort en hem niet opnieuw kunt lanceren. Cross-onshore zeebries heeft de neiging om een ​​soepele, consistente laminaire luchtstroom te zijn met weinig turbulentie, wat zorgt voor een consistente wind die geweldig is voor kitesurfen.

Vaardigheidsniveau: beginners en hoger

 

Cross-shore (ook bekend als side-shore)

De wind waait parallel aan de kust.
Je zult uiteindelijk op het strand worden geblazen als je je vlieger neerstort en hem terug naar de kust “zeilt”.

Vaardigheidsniveau: beginners en hoger.

 

On-shore

De wind waait in een hoek van 90 graden richting de kust
Je wordt meteen op het strand geblazen als je je kite neerstort.
Het kan moeilijk zijn om door de golven heen te komen.

Vaardigheidsniveau: Gevorderde en ervaren kitesurfers.

Je moet tegen de wind in kunnen blijven om weg te blijven van het strand.

 

Cross-offshore en offshore

Cross-offshore en offshore wind zijn niet goed voor kitesurfen.
Als de wind naar zee toe blaast kan dit erg gevaarlijk zijn. Als je je kite neerstort dan word je steeds dieper de zee op getrokken.
Offshore winden kunnen erg vlagerig en turbulent zijn

Vaardigheidsniveau: niet aanbevolen voor kitesurfen.
Alleen ervaren kitesurfers, met back-up van de boot.

 

Webcam

Er zijn diverse webcams te vinden via de Strandweer website. Klik HIER om alle webcams te bekijken.

Om het surfweer voor onze eigen spot, Zandvoort, te checken hebben we jaarrond de mogelijkheid om via de Centerparcs hotel webcam het gehele strand te bekijken of via seizoenswebcams te kijken van een aantal strandpaviljoens. We kunnen hier uiteraard niet op zien hoeveel wind er staat, maar wel of er kitesurfers bezig zijn en hoe ruig de zee is.