Verschillende soorten kiteboards

Soorten kiteboards

Er zijn 3 soorten kiteboards

  1. Twin-Tip
  2. Directionals
  3. Foil

Hier lees je meer over de eigenschappen van ieder type board.

 

Twin-Tip

Fone kiteboardDe meeste mensen (waaronder ikzelf en waarschijnlijk jij) leren kitesurfen op een twintip. Twintips zijn wakeboard-achtige boards van 125-150 cm lang en 35-45 cm breed, met bindingen om je voeten in te stoppen – hardcore freestylers hebben zelfs snowboard-achtige bindingen voor het dragen van boots.

Naast het kleine formaat is het belangrijkste kenmerk van een twintip kiteboard dat het symmetrisch is en dus in beide richtingen kan worden bereden zonder van voet te wisselen. Wanneer je leert kiteboarden, leer je eerst dat de waterstart is gevolgd door opstaan ​​op je board en in één richting te varen, en dan terug te varen in de tegenovergestelde richting.

Dus terwijl je uitvaart, heb je je rechter- of linkervoet naar voren, afhankelijk van de windrichting, en wanneer je terug naar de kust vaart is je andere voet die voorste. Het enige wat je deed tijdens het draaien was je heupen en schouders in de omgekeerde richting te draaien, zonder ooit je voeten uit de bindingen te hoeven halen.

Dit maakt het voor de meeste beginners gemakkelijker om te leren van richting te veranderen, omdat ze zich gewoon kunnen concentreren op het besturen van hun vlieger om hem te laten draaien. Een twintip helpt je ook om tegen de wind in te leren rijden.

Fone twintip kiteboarding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Directional / Surf

Directional kitesurfboards zijn voornamelijk ontworpen om op golven te rijden, het zijn tenslotte surfplanken. Kiteboarders die op een directional board gaan rijden ontdekken echter al snel een heel andere rijstijl, ook zonder golven.

Surf-Mitu-Pro-flex-convDirectionele surfplank voor kitesurfen.

Kitesurfen op een surfplank geeft je het gevoel van een twintip. Het voelt meestal meer ontspannen aan, met meer ruimte om je voeten te bewegen. Een surfboard heeft over het algemeen een groter volume dan een twintip en heeft dus meer drijfvermogen. Je richt je meer op het positioneren van je voeten dan op hard duwen op het bord.

Bij vergelijkbare golf- / windomstandigheden, gewicht van de rijder en grote van de kite kan een directional board veel beter tegen de wind in gaan dan een twintip. Een surfboard met de juiste vorm kan ook effectiever door de chop snijden – hoewel sommige twittip-boards beter presteren dan andere.

Vanwege de weerstand gaat een directional board mogelijk niet zo snel als een twintip kiteboard in vlak water. Je voelt je misschien ook niet zo comfortabel bij harde wind op een surfplank vanwege het grotere boardoppervlak. Surfplanken zijn echter stabieler en comfortabeler om op te rijden als ze zijn vastgebonden.

Ten slotte biedt een directional board geweldig snijwerk, dat is de mogelijkheid om strakke opeenvolgende bochten uit te voeren, ook op het oppervlak van een golf. Hoewel je golven kunt berijden op een twintip board, word je gehinderd door de vierkante vorm en korte lengte en krijg je niet dat unieke carving gevoel.

Wave ride fone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foil Kiteboards

Fone foilKite foiling, ook wel bekend als foilboarding, hydrofoil kiteboarding, foil kitesurfing, is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Het is gewoon kiteboarden met de toevoeging van een draagvleugelboot onder het board. Je moet een goed boardgevoel hebben voordat je met foilen kunt beginnen.

Met de foil vlieg je boven het wateroppervlak. Je gaat sneller omdat de foil met minimale weerstand door het water snijdt. Foil-fans houden van de stille ervaring van het rijden boven het wateroppervlak. Je kunt soepel rijden, zelfs als het chopy is.

Wat foilen tegenwoordig zo populair maakt is dat je vaak al vanaf 8 knopen kunt kiten en dit met een twintip en directional niet mogelijk is.

Fone foil