Verschillende soorten kites

Soorten kites

Op het eerste gezicht zou je denken dat alle kites hetzelfde zijn. Het feit is eigenlijk dat alle kite modellen verschillende vliegeigenschappen hebben. Het is belangrijk om de juiste kite te kiezen voor de omstandigheden waarin je gaat varen of stijl die je wilt rijden.

Er zijn tegenwoordig 4 soorten kites op de markt.

  1. C Kites
  2. Delta Kites
  3. Bow Kites
  4. Foil Kites

 

C-Kites

Fone WTF CshapeC-Shape kites zijn herkenbaar aan hun vierkante uiteinden. Als je een C Kite niet-opgeblazen neerlegt en van bovenaf bekijkt, ziet het eruit als een rechthoek.

Kenmerken – De brede vierkante vleugeltips geven deze kites een “grip” gevoel in de lucht en een gevoel van kracht in de lucht. De lijnen zijn direct verbonden met de vlieger.

Voordelen – Direct gevoel van kracht, meestal een simpele opstelling, vliegers kunnen slagen opvangen, vliegers bewegen snel in de lucht

Nadelen – Moeilijk opnieuw te starten, weinig depower mogelijk, beperkt safety systeem

Doelgroep – Gevorderde, wedstrijddeelnemers, Freestylers

 

Delta Kites

Fone bandit kiteDelta Kites zijn Bow kites met meer teruggeslagen uiteindes. Denk aan de vleugels van een straalvliegtuig. Deze vliegers zijn meestal kort en dik van vorm.

Kenmerken – Met de korte vleugeltips en de bridles (het het lijn systeem aan de kite) geeft dit de kite zijn directe gevoel. Delta-vliegers hebben het beste van beide kenmerken tussen C-kites en Bow-kites. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden herstart vanuit het water en hebben ze een vergelijkbaar depower bereik.

Voordelen – Makkelijk te herstarten, goede depower, gevoel van kracht

Nadelen – …

Doelgroep – Freestylers, wedstrijd rijders, airstyler, freeriders, beginners (Oftewel heel allround voor iedereen)

 

Bow kites

Bow kite

Bow kites zijn langzamer en er zit minder power in. Vergeleken met de Delta kite zijn de uiteindes van de kite nog meer naar achter gezet. Ze vliegen wel stabiel in de lucht en kunnen gemakkelijk opnieuw worden herstart wanneer ze in het water liggen. Als het erg hard waait kun je eenvoudig de bar van je af duwen en verlies je vrijwel alle kracht. Dit is een belangrijk kenmerk van een beginner / lesvlieger.

Voordelen – Makkelijk te herstarten, groot windbereik, snelle depower

Nadelen – Als de kite langer in het water ligt kan hij door zichzelf heen draaien

Doelgroep – Voornamelijk beginner

 

Foil Kites

Foil kite Fone

Foil Kites lijken erg op parachutes. Deze kites bestaan ​​uit een aantal luchtkamers die de kite een kussen-achtig gevoel geven wanneer hij volloopt met lucht.

Kenmerken – Door de speciale constructie zijn foilkites de meest efficiënte van de powerkites. Veel racers en hydrofolilers geven de voorkeur aan deze vliegers omdat ze efficiënt tegen de wind in gaan.

Voordelen – Hoge sprongen, efficiënt upwind-vermogen

Nadelen – Speciale behandeling bij het lanceren van vlieger, kan moeilijk uit het water te herstarten zijn, hoge prijs, niet beginners vriendelijk

Doelgroep – Snowkiting, landboarding, racers, hydro-foilers, freeriders