Wat is kitesurfen

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen heet van oorsprong kiteboarden en is een actiesport die aspecten als wakeboarden, snowboarden, windsurfen, surfen, paragliden, skateboarden en zeilen combineert tot één extreme sport. In vergelijking met de andere zeilsporten is kiteboarden zowel een van de goedkopere (inclusief uitrusting) als de handigste watersporten.

Kitesurfers maken gebruik van de kracht van de wind door een grote vlieger om een ​​rijder over het water voort te stuwen op een kleine surfplank of een kiteboard (vergelijkbaar met een wakeboard). Hoewel de naam surfen omvat, heeft kitesurfen geen golven nodig, de wind is de enige kracht die nodig is om je voort te stuwen.

De vliegers worden bestuurd via de bar en de lijnen die aansluiten op je harnas, dat rond je buik wordt gedragen. De kite kan specifieke patronen worden gevlogen om kracht op te wekken, en kan zelfs worden gebruikt om hoog in de lucht te springen. En als we springen zeggen, dan menen we het echt. Professionele kiteboarders kunnen wel 25 meter hoog springen.

Je zou kunnen zeggen: Daar moet je heel sterk voor zijn… Gelukkig is dat een veel voorkomende misvatting. Het harnas dat je draagt, neemt het grootste deel van de kracht op zich, terwijl je armen vrij zijn om de vlieger vrij moeiteloos te sturen. Bij andere sporten, zoals wakeboarden, moet je met zoveel mogelijk kracht vasthouden aan de bar om te kunnen varen. Bij kiteboarden wordt de kracht van de vlieger echter rechtstreeks op de haak van je harnas gericht, die zich dichtbij je zwaartepunt bevindt en kun je je lichaam hierdoor gebruiken als hefboom tegen de vlieger. Dit ontlast je armen.

Het kitesurf materiaal biedt ook verschillende veiligheidsmiddelen, die kunnen worden gebruikt om de kracht volledig te lozen in geval van nood.

Lees hierover meer via onze kennisbank Kitemateriaal pagina.